Nyheter 2008
Här hittar du nyheterna som rör både teamet, EM och SM.

Obs! Rapportering och info från tävlingarna finns under: tävlingsrapport»

# # #
2008-11-10
2009-års SM

SBF har skrivit avtal med Xtreme Events Scandinavia AB som kommer att ansvara för årets SM. Fem deltävlingar kommer att genomföras i årets SM-serie med start 18 april i Sturup. I och med att Piteå MS arrangerar en deltävling i SM, blir det två tävlingar i norra Sverige, Piteå onsdag 15 juli och Kalix på söndagen den 19 juli.

Tomelilla MK gör en nysatsning i SM-sammanhang i och med klubbens 80-årsjubileum. Även i år kommer EM-deltävlingen i Höljes att ingå poängmässigt i SM för div 1 och div 1A.SM- Kalendern 2009

18/4 Svedala MK/Sturup Raceway Div 1, 1a, 2, SN
23/5 Tomelilla MK Div 2, SN
13/6 Vakant ev Finnskoga MK Div 2, SN
5/7 Höljes EM Div 1, 1 a
12/7 Skellefteå MK Div 2, SN
15/7 Piteå MS Div 1, 1a, 2, SN
19/7 Kalix MK Div 1, 1a, 2, SN
19/9 Götene MK Div 1, 1a, 2, SN

Till Toppen
# # #
2008-10-15
Tävlingskalendern för nästa års EM
Den preliminära tävlingskalendern för nästa års EM har kommit. Den innefattar 10 deltävlingar och för första gången sedan 1998 är England med i kalendern igen. Holland som det var upprörda känslor när den deltävlingen kördes, åker enligt den preliminära kalender ut. Åker ut gör också vårt grannland Norge.

EM-kalendern 2009 (preliminär)
11-12
april Lydden Hill England  
2-3
maj Montalegre Portugal  
9-10
maj Alençon-Essay Frankrike  
30-31
maj Nyirad Ungern  
6-7
juni Melk Österrike  
4-5
juli Höljes Sverige  
8-9
aug Maasmechelen Belgien  
15-16
aug Buxtehude Tyskland  
5-6
sept Slomzyn Polen  
12-13
sept Sosnova Tjeckien  

Till Toppen
# # #
2008-08-18
Morten opereras efter Holland - Hör Stecka i radio
Årets upplaga av EM i Holland blev som bekant inte vad någon förare egentligen hoppats på. Den farliga banan orsakade många krascher och två allvarliga olyckor som krävde sjukhusbesök. Michael Jernberg och Morten Bermingrud togs båda till sjukhus efter sina krascher och Michael Jernberg fick senare komma hem, rejält mörbultad. Morten Bermingrud flygs hem till Sverige under morgondagen, där han opereras. Morten bröt båda benen, varav det ena är komplicerat.

Förarna vägrade efter Mortens olycka, som var i B-finalen, att köra vidare. De startade, men körde i startordning raka vägen in i depån.

Mer info om tävlingen hittar du under
tävlingsrapport»

Pressen har uppmärksammat det hela och du kan höra vad Stig-Olov själv anser här i Radio:
Hör Stecka i SR.se»

Här hittar du även en artikel med Steckas kommentarer i Värmlands Folkblad:
Läs om Stecka i VFe»


Till Toppen
# # #
2008-06-24
Stecka och RC-Clion på Renaultträff i Karlstad
Helgen efter Höljes, 11-13 juli, har Club Renault Suede en Värmlandsträff. Där kommer Renaultfantaster att samlas och umgås. Det kommer att vara Renaultbilsutställning, provkörning och konbana med körövningar.

På plats under lördagen kommer givetvis RC-Clion med förare att finnnas på plats!

Mer info:
www.renault-traff.se


Till Toppen
# # #
2008-06-09
Livesändning från SM i Kalix
I helgen var det ett undantag från Livesändningarna från EM- och SM-serien. Men i helgen är det som varnligt livesändingar som gäller. Och så även i fortsättningen.

TV4Sport hade redan inbokade program när Österrikes EM-deltävling gick och man beklagar det.

Tv4 Sport storsatsar som vi tidigare berättat om,på Rallycross under 2008. Det är inte bara SM som kanalen kommer att visa live, utan även EM-serien kommer att sändas live fr.o.m. nästa deltävling.

Sändningarna från Kalix startar klockan 14:30 med ett sammandrag från tävlingen och från 15:00 är det live-sänt. Vilket betyder att vi får se alla finaler i direktsänd TV på TV4Sport.

Tisdagen den 17/6 visas även ett sammandrag klockan 18:55 på TV4 Sport.


Till Toppen

# # #
2008-05-21
Sammandrag från Knutstorp på TV
På fredag klockan 19:30 är det ett 45 minuters sammandrag från SM-premiären i Rallycross från Knutstorp.

Till Toppen
# # #
2008-05-16
TV-tider för SM´s livsesändningar
Xtreme rallycross är namnet för SM-serien. Den kommer, liksom EM, att direktsändas på TV4 Sport. Premiären är i helgen då sändningarna kör igång klockan 14:30 med ett sammandrag från kvalomgångarna och sedan från ca 14:50 visas finalerna live.

Förutom live-sändningarna kommer man även att visa en 45 minuters sammanfattning av SM-deltävlingarna. När de sker, har vi inte fått besked om ännu, men meddelar det så fort vi får sändningstiderna.


Livesändning TV4Sport
17 maj 14:30-16:00 SM Knutstorp
14 juni 14:30-16:00 SM Kalix
5 juli 15:15-17:00 SM/EM Höljes
31 juli 19:30-21:00 SM Strängnäs
27 sept 14:30-16:00 SM-finalen Strängnäs
    Med reservation för ev ändringar

Till Toppen
# # #
2008-05-03
Rallycross-EM från Portugal på TV4 Sport på tisdag
De två första deltävlingarna i EM, Portugal och Frankrike, kommer som vi tidigare meddelat att eftersändas. Portugals deltävling är nu spikad till tisdagen den 6/5 kl 21:30.

Till Toppen
# # #
2008-04-16
Rallycross-EM direktsänds i TV4 Sport

EM kommer att direktsändas från och med den tredje deltävlingen i TV4 Sport kockan 15;15-17:00 varje tävlingssöndag. De två första deltävlingarna krockar tyvärr med fotboll och eftersänds därför. Det kommer även vara sammandrag i TV4 efter varje deltävling samt ett magasin några dagar efter i någon av TV4-kanalerna.

Rallycross är en populärt och publiksnittet var under EM 2007 19.200 åskådare per omgång.

Till Toppen
# # #

2008-04-16
Grönholm och Solberg bildar team med Andreas Eriksson i Rallycross-EM 2008
Idag blev det officiellt att den dubble rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm gör comback efter en kort tids uppehåll från Rally-VM. Men det är till Rallycrossen han nu styr sin kosa. Tillsammans med Andreas Eriksson kommer han och Henning Solberg ett trebildsteam.

Marcus gör första EM-starten i Portugal och Henning, som kör WRC i år, kommer att ansluta.
- "Jag är övertygad om att det här blir en intressant erfarenhet", säger Marcus Grönholm efter att ha provat Forden i Strängnäs tycker det ska bli spännande att se hur han kan hävda sig.
- "Jag planerar att delta i 5-6 Europamästerskapsrundor i år och sedan får vi se hur saker och ting utvecklas. Jag har tänkt på det här länge och nu är det dags att testa något nytt!"

Andreas, som är mannen bakom teamet, kommer själv att köra både EM-serien och SM-serien i år. I EM i fjol slutade han trea.
- "Med uppbackning av Marcus Grönholm så ökar mina EM-chanser i år", tror Andreas optimistiskt. Nu finputsas bilarna för EM-premiären i Portugal den 3-4 maj.

I första skedet är det bestämt att Marcus ska köra 5-6 deltävlingar i EM´s division 1 och under den närmaste tiden bestäms det även om det blir aktuellt för fler tävlingar. Han överväger också att starta i en del nordiska evengemang.

Teamet kommer även att ha en bil för Henning Solbergs förfogande. Henning kommenterar sin comback i rallycrossen så här:
- "Det ska bli roligt att återknyta bekantskapen med rallycross", säger Henning med ett leende. "Jag vann ju det nordiska mästerskapet redan 1994 när finalen gick i Finland. Jag kommer definitivt att vara med i vår norska EM-deltävling, kanske inte för att delta i tävlingen, utan snarare för att skjutsa folk i uppvisningsåk när man kör hos oss i Momarken. Nästa år består rally-VM bara av 12 deltävlingar, så då kanske jag satsar lite hårdare".

Stig-Olov tycker det ska bli kul att få in de här gossarna i rallycrossen:
- "Det är väldigt bra för sporten" säger han "Jag ser fram emot att möta dem på rallycrossbanorna och hälsar de välkomna in i sporten"

Till Toppen

# # #
2008-04-15Besök Exte
ExTe - ny samarbetspartner
Vi hälsar ExTe välkommen som ny samarbetspartner och ser fram emot samarbetet under året!

Till Toppen
# # #
2008-02-17
Kalix MK tar över hela SM-serien i Rallycross
Kalix Motorklubb har idag tecknat avtal med Svenska Bilsportförbundet om att arrangera alla SM-tävlingar i Rallycross fram till år 2011. Kalix MK blir ansvarig både för det sportsliga och det affärsmässiga innehållet.
– Ett mycket hedrande och spännande uppdrag, som vi fått till Kalix Motorklubb. Vår starka ekonomi i klubben är en viktig förutsättning för förbundets förtroende för Kalix Motorklubb och vi räknar förstås med att avtalet ska bli en god affär för alla parter. Detta ger oss och svensk R! allycross ännu bättre möjligheter att utvecklas i framtiden, säger Lars Englund, ordförande i Kalix MK.
– Rallycross är, både publikmässigt och sportsligt, en stor framgång för svensk motorsport. Med avtalet, med Kalix Motorklubb, är jag övertygad om att rallycrossen kan utvecklas ännu mer i framtiden, säger Kenneth Thorén, vice ordförande i Svenska Bilsportförbundets styrelse.

Xtreme SM till 2011
Kalix MK har fått mycket beröm av rallycrosseliten och Svenska Bilsportförbundet för sina lyckade SM-deltävlingar. Inte minst i fjol, då det slogs publikrekord och allting fungerade klockrent.
– Vi har en mycket professionell tävlingsorganisation, framförallt tack vare alla duktiga och engagerade medlemmar. De har förstås stor del i det nya avtalet och deras erfarenheter blir nu viktiga i alla SM-deltävlingar över hela Sverige, säger Peter Norman, vice ordförande i Kalix MK, och den som ansvarat för förhandlingarna med bilsportförbundet.

Sportsligt och affärsmässigt ansvar
Det fyraåriga avtalet mellan Kalix MK och Svenska Bilsportförbundet innebär att Kalix förbinder sig att arrangera minst fem deltävlingar/år.

2008 års tävlingsprogram är redan spikat och Kalix MK arrangerar sin Xtreme SM-deltävling den 14 juni. Övriga tävlingar går på Ring Knutstorp, i Höljes (EM-deltävling) och i Strängnäs.

För kommande säsonger, 2009-2011, kommer Kalix MK att samarbeta med landets övriga motorklubbar för hela serien.
– Här vill vi hitta smarta samordningsfördelar, både när det gäller det tävlingsmässiga och affärsmässiga upplägget. Avtalet ger oss ensamrätt till samtliga kommersiella rättigheter för Xtreme SM, inkluderat TV, radio och webben. Vi kommer att bilda ett särskilt eventbolag för att hantera marknadsföring och försäljning, förklarar Peter Norman.


Till Toppen
# # #
2008-01-24
Xtreme Rallycross direktsänd i TV4 Sport
Förra säsongen var EM-pallen helsvensk i tunga Division 1 i Xtreme Rallycross. När förarna i sommar drabbar samman här hemma i SM direktsänder TV4 Sport.

Division 1 innehåller prestandamässigt det värsta tänkbara under skalet av en vanlig, serietillverkad bil. De svenska förarna skäms inte heller för sig, samtliga pallplatser i EM hämtade de hem.
- Att vi då kan livesända SM i kanalen TV4 Sport är mycket bra. Dessutom är det väldigt positivt att vi fått avtalet klart så pass tidigt som i januari, säger Kenth Bergström, ordförande i Svenska Bilsportförbundets Rallycrossutskott.

Sändningarnas utformning fastställs under våren, klart är dock att de dramatiska finalheaten direktsänds.
- Det här är en förnyad satsning på motorsport från TV4, eftersom vi inte haft någonting sedan Formel 1, säger Johan Kleberg, tillförordnad chef för TV4 Nischkanaler / VD TV4 Sport AB, och tillägger:
- Rallycross är en populär sport i hela landet och den passar vår profil bra.9 Strängnäs

Till Toppen
 
 
 
 
« Tillbaka årets nyheter
 
 
 
 
 
 
 
 
Rubrikerna:
Rubrikerna är direktlänkade till respektive nyhet.
2008-11-10
» 2009-års SM
2008-11-10
» Tävlingskalendern för nästa års EM
2008-08-18
» Morten opereras efter Holland - Hör Stecka i radio
2008-06-24
» Stecka och RC-Clion på Renaultträff i Karlstad
2008-06-09
» Livesändning från SM i Kalix
2008-05-21
» Sammandrag från Knutstorp på TV
2008-05-16
» TV-tider för SM´s livesändingar
2008-04-16
» Ralycross-EM direktsänds i TV4 Sport
2008-05-03
» Ralycross-EM från Portugal på TVSport på tisdag
2008-04-16
» Ralycross-EM från Portugal på TVSport på tisdag
2008-04-16
» Grönholm och Solberg bilder team med Andreas Eriksson i Rallycross EM
2008-04-15
» ExTe - ny samarbetspartner
2008-02-17
» Kalix MK tar över hela SM-serien i Rallycross
2008-01-24
» Xtreme Rallycross direktsänds i TV4 Sport
 
 

Maila Stig-Olov Maila Maria