Nyheter 2009
Här hittar du nyheterna som rör både teamet, EM och SM.

Obs! Rapportering och info från tävlingarna finns under: tävlingsrapport»

# # #
2009-12-21
God Jul alla!Till Toppen
# # #
2009-11-11
Pi vs Martin Schanche i Solberg Extreme Motorshow
Bröderna Petter och Henning Solberg arrangerar den 21 november Solberg Extreme motorshow i Telenor Arnenan i Fornebu .


Bland de startande i showen finns namn som Mikko Hirvonen, giggi Galli, Tommi Mäkinen, Marcus Grönholm, Mattias Ekström, Andreas Eriksson och Per Eklund. Det tävlas i olika klasser och en av klasserna är en duell mellan Per-Inge "Pi" och Martin Schanche.

Mer info hittar du här»

Till Toppen
# # #
2009-11-01
WRC-bilen såld - Kristian satsar på SM
Helmia Motorsport har sålt sin WRC-bil och Kristian Johansson är nu ny ägare till bilen. Kristian har kört rally i många år, senast under SM med sin Kitcar-Golf.

Helmia Motorpsort önskar honom Lycka till med SM-satsningen i WRC-bilen!


Till Toppen
# # #
2009-09-20
SM-finalen på VisasatSport Motor 24 sept
Finalen i årets Rallycross-SM, där Stecka kammar hem både fjärde raka SM-segern och årets SM eftersänds på Viasat Sport Motor 24 september klockan 1930-

Speaker är Lasse Lundbäck och incar kamera fanns i Steckas bil!


Till Toppen
# # #
2009-09-14
Bussresa till SM-finalen
Stig-Olovs klubb, MK Ratten, anordnar en bussresa ner till SM-finalen i Götene där både han klubbkompisen Robin Olsson startar.

Är du intresserad av att följa med, erbjuder klubben dig plats i bussen för nånstans mellan 150-200 kronor. Allt beroende på hur många som anmäler sig.

Senast på fredag, 18/9 måste du göra din anmälan om du vill med till:

Pär Täppers, 070-521 05 50 eller
Andres Gullström, 070395 01 80


Till Toppen
# # #
2009-09-01
SBF tar över Rallycross-SM
Svenska Bilsportförbundet och Kalix Motorklubb har gemensamt beslutat att SBF tar över ansvaret för SM i Rallycross.

Det nya avtalet, som förhandlats i god och framåtsyftande anda, innebär även en lösning för verksamheten i Xtreme Events Scandinavia AB.
- Vi måste tyvärr konstatera att finanskrisen påverkat hela Rallycross-Sverige och att vi därför inte lyckats engagera tillräckligt många arrangörer, klubbar och förare i vår vision om ett gemensamägt utvecklingsbolag. Då är det bättre att vi kliver av och låter alla som vill hitta en annan organisation för rallycrossen, kliva fram och ta sitt ansvar, säger Lars Englund, ordförande i Kalix MK.

Nu bildas en arbetsgrupp med representanter från arrangörer, klubbar och förare.
- Det första uppdraget blir att säkerställa SM-finalen i Götene och därefter lägga planen för de kommande tre åren, säger Pierre Ellison, ledamot i Svenska Bilsportförbundets styrelse och ansvarig för Rallycross.

Arbetsgruppens sammankallande blir Kenth Bergström, ordförande i rallycrossutskottet.
- Vi kommer redan i nästa vecka att kalla till möte för att hålla högsta fart inför finalen, fortsätter Pierre Ellison.
- Det behövs en ny kraftsamling och där tänker även vi från Kalix MK finnas med och jobba för rallycrossens utveckling och framtid, säger Lars Englund.

Till Toppen
# # #
2009-06-04
Webradio och 350.00 i prispengar - några av nyheterna för SM-premiären
Nästa helg, lördagen den 13 juni, är det dags för SM-premiär. Då körs debuttävlingen på Svampabanan i Tomelilla. Det blir lite av en nypremiär på banan, eftersom div. 1 inte har startat där sedan 2004.

Banan har fått en ansiktslyftning sedan sist nerfarten efter startkurvan har rätats ut och breddats både i ingången och utgången av svängen. Även speakerhoppet har breddats och planats, för att ge mer fight in i vänstersvängen som man även breddat för att kunna få tre bilar i bredd. Alternativspåret har flyttats till en ny plats och ligger efter Sjöbohoppet (som blivit tillplattat) i ytterspår och på asfalt.

- "Vi får väl se vad förarna tycker när premiären är avslutad, ännu har ingen fått lova att träna på den nya slingan, så alla har samma förutsättningar". säger Roger Krondahl, Tomelilla MK.

En nyhet för årets SM är att det blir webradio. Under premiären i tomelilla blir det Lasse Lundbäck som ska direktreferera från heaten och däremellan blir det intervjuer, musik m.m. Under xtremeevents.se kommer man att kunna lyssna på den.

Dessutom har man lyckats skrapa ihop den största prispotten hittills i SM-sammanhang. 350.000 kronor kommer att fördelas proportionerligt mellan klasserna.

Inför finalerna blir det även en världspremiär på startplattan. Då gifter sig motorklubbens fastihetsskötare, Michael Persson inför all publik.

Mer info om tävlingen kommer som vanligt under tävlingsveckan under » Tävlingsrapport.

Till Toppen

# # #
2009-05-14
Kenny Bräck gör comeback - rallycrossdebut i Höljes
Kenny Bräck gör comback igen inom motorsport och kommer att tävlingsdebutera i rallycross i Höljes. Efter den svåra kraschen 2003 har han gjort ett inhopp 2005 i en Indy Car bil.

Men till sommaren blir det alltså tävling igen för värmlänningen.
- Jag har ju slutat tävla, säger Indy 500 vinnaren och IndyCar mästaren Kenny Bräck.
- Men man kan alltid göra ett "tillfälligt avbrott i slutandet" när en Värmlandskoppling, Team Hansen och möjligheten att prova på rallycross i en potent bil dyker upp samtidigt. Det ska bli kanonkul och det blir givetvis också en stor utmaning. Jag säger tack till alla inblandade för möjligheten" säger Kenny.

I fjol var det Marcus Grönholm som lockade med sin rallycross debut, i år får vi alltså se fram emot Kenny Bräck på rallycrossbanan 4-5 juli. Kenny kommer dock inte att starta i fler tävlingar, utan gör det här som en kul grej, säger han.


Till Toppen
# # #
2009-05-06
Ny layout på både bil och hemsida
Den nya säsongen är i full gång och inför 2009-års SM- och EM-säsong har Helmia Motorsport nu fått ny layout på både bilen och hemsidan.

Det mesta är sig trots utseendet, sig likt. Vi kommer som vanligt att ha liverapporter från EM-, SM- och de tävlingar Stig-Olov och teamet deltar i. Strukturen är ungefär den samma, så att ni lätt ska finna er till rätta.

Hittar du något som länkar fel, eller ser konstigt ut, kontakta då webmastern: maria@motorsportivarmland.nu! Så rättar hon till det hela på en gång.

Välkommen att surfa runt och vi hoppas att du ska trivas här på walfridson.com och walfridsson.com
. (Sidan kan numera nås via båda stavningarna, för att inte förvirra.

Väl mött!

Till Toppen
# # #
2009-04-28
Klart Eklund kör SM - ny kalender
- ”Klart jag ska köra. Vi måste ju hjälpas åt med SM…”
Per Eklund, 62 år och nestor i Rallycrossvärlden, har kört mer än 1500 tävlingar i rallycross sedan han vann premiärtävlingen i SM 1971. Och visst ska han köra SM i år igen, fattas bara annat.
- Alla har det jobbigt med ekonomin; förare, arrangörer och sponsorer. Men vi måste hjälpas åt och se till att Rallycross-SM 2009 blir så bra som det bara går. En får ente ge upp…

Per Eklunds kloka ord sammanfattar på bästa sätt det gemensamma målet för Xtreme Events Scandinavia, arrangörer, SBF:s rallycrossutskott, anmälda förare, sponsorer och alla samarbetspartners – visst blir det Rallycross-SM även 2009!
- Det har jag varit övertygad om från den dagen vi skrev avtal med Xtreme Events, men finanskrisen har ju gjort det mycket besvärligt för alla parter. Och när vi nu koncentrerar säsongen till fyra tävlingar för alla klasser, ökar möjligheterna för ännu fler förare att köra SM, förklarar Kenth Bergström, ordförande i SBF:s rallycrossutskott.

Finanskrisens svallvågor gjorde att Piteå MS tappade sina tyngsta sponsorer och man väljer istället att satsa på nytt 2010. Och osäkerheten med nya ägare till Sturup Raceway, gör att Svedala MK också vill återkomma till nästa säsong.
- Vi måste tyvärr backa ut då vi har tappat flera sponsorer på grund av den rådande finnanskrisen, men vi tar nya tag och kommer igen 2010, lovar Kurt Pettersson från Piteå MS.

Ny tävlingskalender
Den nya tävlingskalendern börjar alltså med Xtreme SM (Div 1, Div 1A, Super Nationell, Div 2) i Tomelilla 13 juni. Sedan blir det ”Lilla SM” (Super Nationell, Div 2, RM 2400) i Skellefteå 12 juli och Xtreme SM i Kalix 18 juli. Säsongen avslutas med Xtreme SM i en riktig ”Grand Finale” i Götene 19 september, då SM-bucklorna ska delas ut i alla klasser.
- Vi får alltså en lite lugnare Rallycrossvecka i norr, men efter vad jag hört från flera förare i Supernationell, så gör det inget. Man hinner både skruva i bilen och umgås med familjen och andra förare, mellan tävlingarna i Skellefteå och Kalix, berättar Daniel Nyman, tävlingsansvarig i Xtreme Events. Rallycross-SM 2009 innehåller alltså fyra tävlingar i Supernationell och Div 2. För Div 1 och Div 1A får man även räkna in EM-tävlingen i Höljes 5 juli i SM-tabellen. Vi har idag ett 30-tal anmälda förare till SM i Rallycross 2009 och fler är på ingång.

Med fyra tävlingar minskar föraravgifterna, så en förare i t ex Super Nationell betalar 12.950 kr plus moms. Alla avgifter har justerats neråt och finns att läsa på www.xtremeevents.se under fliken Förare.
- Man får också välja att satsa avgiften enbart på prispott och PR-avgift. Där har vi lyssnat på kritiken hos de förare som inte ville ha aktier i bolaget, förklarar Xtreme Events VD Peter Norman. Det innebär samtidigt att prispotten ökar och beräknas bli närmare 400.000 kronor i Rallycross-SM, mer än någonsin tidigare. Xtreme Events jobbar också vidare för att hitta fler sponsorer som kan öka värdet på prispotten.

Finska och norska förare inbjudna
Med knappt sex veckor kvar till premiären, intensifieras också marknadsföringsinsatserna, både till förare och media. Specialinbjudan skickas i dagarna till alla finska och norska toppförare och publiceras på de största hemsidorna. Radioreklam och annonskampanjer inför premiären drar snart igång.
- Vi släpper en hel del nyheter som aldrig tidigare testats inom rallycrossen. Samtidigt fortsätter vi diskussionerna med TV-bolagen, förklarar Peter Norman

Varmt välkommen till Rallycross-SM 2009. Vi ger slutordet till Per Eklund, som ju som ingen annan kan förklara tjusningen med rallycross, den mest publikvänliga motorsporten vi har i Sverige.
- Det är närkamp från start till mål. Där får en ente heller ge upp, då blir en tvåa.

Arrangörer Rallycross-SM 2009
Tomelilla MK
Skellefteå MS
Kalix MK
Götene MK


Till Toppen
# # #
2009-04-09
TV4 Sport sänder EM i rallycross
TV4 Sport sänder även i år från Rallycross-EM. Meningen är att det ska direktsändas från finalerna, men pga programkrock blir det under premiärtävlingen inte så. En bandad version visas istället på måndag 13/4.

13/4 19:30-21:30 TV4Sport


Till Toppen
# # #
2009-03-20
Juniorerna har fått en egen hemsida!
Tre av bröderna Walfridsons söner är sedan en tid tillbaka aktiva inom motorsport. Jimmie Walfridson, Steckas son, kör sedan i somras rally. Per-Inge och Lars-Eriks söner, Jonathan och Lukas två söner tävlar sedan i fjol i crosskart.

Juniorerna har nu fått en ny hemsida, Helmia Motorsports Juniorteam, där Jimmies sida är först ut att beskåda. Jonathan och Lukas sidor, kommer att öppnas upp inom de närmaste månaderna.Till Toppen
# # #
2009-03-07
Jimmie slutade sjua i LBC-Ruschen trots rullning
Stecka var ute på tävling i helgen, men det inte bakom ratten han hamnade. Liksom för två veckor sedan, var det bara att dra på sig varma kläder och inställa sig i serviceteamet åt sonen Jimmie.

Supercupens andra deltäving kördes i Lima och som vanligt lockade LBC-Ruschen rekordmånga startande. Hela 196 startande bilar fanns på plats. Av de bröt hela 61 ekipage.

Det kunde ha börjat bättre för Jimmie och hans co-driver Carl-Johan "Calle" Sahlström. En bit in på sträckan gjorde de sitt livs första rullning.
- "Vi gjorde en felbedömning och kom lite för fort in i en medium kurva. Bilen högg i och la sig på sidan. Som tur var kunde vi få den tillbaka på alla fyra och fortsätta" berättar Jimmie.

Därefter höll de upp ett betydligt högre tempo och blev, 6:a, 4:a och 7:a på de avslutande sträckorna. Trott rullningen lyckades de ändå köra upp sig till en sjundeplats totalt bland A-, B- och C-förarna.


LBC-Ruschen Lima Volvo Orginal
1. Mattias Nordlund (A) 58:40,4  
2. Ingvar Nilsson (A) 59:13,2 +32,8
3. Daniel Ullbors (C) 1:00:34,3 +1:53,9
4. Martin Adolfsson (C) 1:00:54,9 +2:14,5
5. Ingemar Thelander (A) 1:01:45,9 +3:05,5
6. Marcus Nilsson (C) 1:02:54,2 +4:13,8
7. Jimmie (C) 1:02:54,2 +4:15,6
8. Andreas Guillemot (C) 1:03:30,3 +4:49,9
9. Pär Johansson (C) 1:04:02,1 +5:21,7
10. Marcus Johansson (B) 1:07:37,2 +8:56,8
 

Till Toppen
# # #
2009-03-06
Stecka anmäld även till Rallycross Norden
Stig-Olov anmälde sig i veckan även till den nya cupen "Inbjudningstävlingarna Rallycross Norden". Det är en cup som består av fyra inbjudningstävlingar, två i Sverige och två i Norden.
- "Vi jobbar för fullt med nästa års säsong och har nu anmält oss till Rallycross Norden. Än är som sagt inte allt klart, men vi är i allafall anmälda" säger Stig-Olov.

Härnäst är det faktiskt servicemekaniker som står på schemat för Stecka. På lördag startar sonen Jimmie i Supercupens deltävling i Lima. Och med på plats finns Stecka som mekaniker.

Inbjudningstävlingarna Rallycross Norden
16
maj Arvika  
20
juni Trondheim    
25
juli Strängnäs    
22
aug Lyngås    
 

Till Toppen
# # #
2009-03-02
Stecka anmäld till SM
Stig-Olov är anmäld med sin RC-Clio till årets SM-säsong och har som målsättning att köra SM:
- "Vi är anmälda och har som målsättning att köra SM även i år. I dagsläget har vi inte allt klart till 100%, men vi jobbar på det"

SM startar 13 juni med Tomelilla MK som arrangör. Därefter körs tre tävlingar i i juli, där Höljes är först ut med EM 4-5 juli. Därefter är det "norrlandsvecka" med två deltävlingar. Piteå 15 juli och Kalix 18 juli. Finalen körs 19 september i Götene.


Till Toppen
# # #
2009-02-21
Junioren Jimmie visar framfötterna
Unge herr Jimmie Walfridson visade idag framfötterna i rallysammanhang. Han och hans co-driver Calle Sahlström startade i Kopparsvängen som arrangerades av MK Kopparberg. Tävlingen lockade inte mindre än 120 startande och den unga duon lyckades med bravaden att, inte bara kamma hem klassegern. De slutade på en mycket heder värd tredjeplats totalt bland Volvo Elit-förarna och var med och noterade topp-tider bland Volvo Elit på samtliga tre sträckor.

Jimmie själv är givetvis mycket nöjd och så även hans far, Stecka:
- "Det gick helt klart över förväntan och jag är imponerad" säger den stolta faderns som tillsammans med co-driverns pappa fick agera serviceteam idag.

Steckas första co-driver Gunnar Barth gör jämförelserna med hans och Steckas första år:
- "Jag och Stecka startade i 32 tävlingar under vårt första år. Och vi fanns med på listan över de som brutit i 28 av de tävlingarna"

Vilket innebär att de under sitt första år i rallybilen tog sig imål 4 tävlingar...
Sonen har lyckat ta sig i mål alla sex startande tävlingar, vunnit den idag och slutade som en mycket hedervärd tvåa i förra deltävlingen i SuperCupspremiären i Hudiksvall.

Ser med andra ord bra ut för Stecka JR. Vi håller tummarna och följer honom med nyfiket intresse!


Till Toppen
# # #
2009-02-08
Neby utlånad till Petters nya World Rally Team
Petter har gjort ett riktigt starkt jobb, som på bara två och en halv vecka har fått i hop ett eget WRC-team; Petter Solbergs World Rally Team. Det drivs i privat regi av Petter och med i teamet som mekaniker, hittar vi en av "våra egna" gubbar från Helmia Motorsport. Sven-Inge Neby är nämligen utlånad till den fd norska världsmästaren.

I helgen var det dags för test under mycket snöiga förhållanden. Snön vräkte ner, men Petter känner att han fått till bilen perfekt.

Vi önskar Petter lycka till i Rally Norway i helgen!


Tryck för större bild!

Till Toppen

 
 
 
 
 
« Tillbaka årets nyheter
 
 
 
 
 
 
 
 
Rubrikerna:
Rubrikerna är direktlänkade till respektive nyhet.
2009-12-21
» God Jul alla!
2009-11-11
» Pi vs Martin Schanche i Solberg Extreme Motorshow
2009-11-01
» WRC-bilen såld - Kristian satsar på SM
2009-09-20
» SM-finalen på Viasat Sport Motor 24 sept
2009-09-14
» Bussresa till SM-finalen
2009-09-01
» SBF tar över Rallycross-SM
2009-06-04
» Webradio och 350.000 i prispengar - några av nyheterna för SM-premiären
2009-05-14
» Kenny Bräck gör combäck - rallycross-debut i Höljes
2009-05-06
» Ny layout på bil och hemsida
2009-04-28
» Klart Eklund kör SM - ny kalender
2009-04-09
» TV4 Sport sänder EM i Rallycross
2009-03-20
» Juniorerna har fått en egen hemsida
2009-03-07
» Jimmie slutade sjua i LBC-Ruschen trots rullning
2009-03-06
» Stecka anmäld även till Rallycross Norden
2009-03-02
» Stecka anmäld till SM
2009-02-21
» Junioren Jimmie visar framfötterna
2009-02-08
» Neby utlånad till Petters nya WRC-team
2009-03-06
» Stecka anmäld även till Rallycross Norden
 
 
 
 
 
 

Maila Stig-Olov Maila Maria Maila Stig-Olov Maila Maria Maila Stig-Olov Maila Maria