Nyheter 2005
Här hittar du nyheterna som rör både teamet, EM och SM.

Obs! Rapportering och info från tävlingarna finns under: tävlingsrapport»

# # #

2005-12-30
Inget Svenska för Steckas del

Stig-Olov kommer för första gången sedan 1985 inte att starta i Svenska Rallyt. Sedan 1985 har vi sett honom på startlinjen varje år förutom 1990 då Svenska Rallyt inte kördes pga oljekrisen. Men annars har Stecka funnits på plats och har tre guld, otaliga silverplatser på sin meritlista. (Han ledde bland annat två av dem, när bilen bara stannade...). Men efter 20 år kommer vi alltså att få se Stig-Olov ute bland publiken!

Däremot kommer Lars att finnas på plats som föråkare med Kenneth Bäcklund.

Till Toppen

# # #

2005-11-21
Walfridson med och startar Scandinavian Performance
Bröderna Walfridson startar tillsammans med Petter Solberg, Morten Østberg och Nils Petter Gill (ägare av Subaru Norge) det nya bolaget Scandinavian Performance. Bolagets idé är att med hjälp av sina kontakter och erfarenhet hjälpa unga talanger i Sverige och Norge att nå världstoppen. Talangerna som nu är med i rallysatsningen är Patrik Flodin och Mads Østberg.

VD för företaget är Tom Stiansen som även kommer att coacha killarna. Tom har själv 16 års erfarenhet av slalom på elitnivå och blev 1997 världsmästare i slalom.

Företaget kommer även att hjälpa till med fysiska tester och kosthållningsvägledning via Olympiatoppen. Killarna kommer även att få en ökad möjlighet att träna både sin egen fysik och sin bilkörning. Satsningen är långsiktig och killarna ska i sin egen takt få utvecklas. För 2006 gäller hela SM serien och tre VM-starter för båda.

Mer info hittar du på
www.scandinavianperformance.no»Till Toppen

# # #

2005-06-27
Helmias mekanikerpraktikant prisad
Helmias fd mekanikerpraktikant från Sjerneskolan, Christian "Crille" Claesson, bevisade inte bara sin duglighet under tiden han fanns på Helmias tävlingsverkstad (under ca 1½ års tid). Av tre stipendier som delades ut vid skolavslutningen fick han ta emot två av dem, ett för bästa elev inom yrkesförberedande programmet på skolan och ett för bästa eleven i Värmland på motorbranchens slutprov. För det sista priset kommer han att få åka på en studie- och premieresa till DTM-tävlingen på Zandvoort i Holland. Priset delades förövrigt ut av Lars-Erik Walfridsson och låter


Till Toppen

# # #
2005-06-10
Stecka föråker Lars-Erik Torph´s Memorial 11 juni
Mekaniker och övriga ansvariga i teamet har jobbat på för fullt för att försöka få bukt på bromsproblemet på wrc-bilen. För att se om man är på rätt väg kommer Stig-Olov och Lars att finnas på plats i Säffle för att vara föråkare i Lars-Erik Torph´s Memorial.

Lars-Erik Torphs Memorial har hela 147 anmälda ekipage och i den fyrhjulsdrivna klassen för A-förare är det fem startande. Man slår ihop alla 4wd bilar till en enda klass och Mats Jonsson är den enda som startar med en GrA-bil (samma som Steckas). Med "National special"-bilar hittar vi Jonas Kruse, Åke Wikström och Anders Rådström. I samma klass startar även Hans-Erik Weng i en GrN-bil.

Första start är klockan 11:00 och det är sedan 6 mil specialsträckor som ska köras, uppdelat på 6 specialsträckor. Vi kommer att sammanfatta hur det hela har avlöpt, efter avslutad tävling. Givetvis kommer det även att dyka upp bilder här sedan.


Till Toppen
# # #
2005-05-06
Tvådagarstest och föråkare
Stig-Olov med team är just nu nere i Växjö/Älmhult där de har genomfört ett tvådagarstest. Man har justerat för fullt och provat olika inställningar. Under torsdagen (5/5) var det en expert från England på plats och dagen ägnades till stor del åt justering av diffarna. Idag (6/5) flyttade man från Växjö till Älmhult och har under dagen testat sig fram vad gäller fjädringarna. Både mekanikerna och Stecka är nöjda med dagarna och imorgon (7/5) kommer teamet att finnas på plats som sista noll-bil under Silverratten.

Att Stecka och Lars åker Silverratten som föråkare, beror på att man vill kunna köra på egna noter. Dessutom kan man under tävlingsliknande förhållanden fortsätta testa lite inställningar, så att allt klaffar perfekt inför Sydsvenska Rallyt.


Till Toppen
# # #

2005-04-08
Vi Bilägare har följt mekanikerna
Tidningen Vi Bilägare följde med Stig-Olovs mekaniker under Svenska Rallyt. I ett tresidigt reportage i nr 4 kan vi läsa:

"Fixa med Fantasi. Rallymekens vardag. Här byts en länkarm på fem minuter, skivbromsar och belägg på drygt tre och en växellåda på en halvtimme. Kopplingsbyte fixas på Tre kvart. - Vi är förberedda på att precis vad som helst kan gå sönder, säger Sven-Inge Neby, 58, Sveriges kanske mest erfarne rallymekaniker."

Så inleds artikeln och vi kan bland annat läsa om att det finns med två ton utrustning, förutom däck och bränsle, att mekanikerna jobbar bäst under stress och små anekdoter från nu och då.

Läs artikeln i PDF.format (607 kb)»

OBS! För bästa upplösning, se den i 100% eller skriv ut den!

Till Toppen

# # #
2005-03-29
Föråker Silverratten 7 maj
Stig-Olov och Lars kommer att vara föråkare på Silverratten, Älmhults MK, den 7 maj. Det blir en smygpremiär för teamet på grus och blir en fin test inför Sydsvenska Rallyt som går av stapeln två veckor senare.

Till Toppen
# # #
2005-01-27
Stig-Olov föråker
På lördag, den 29/1, kommer Stig-Olov att vara föråkare på Dan Anderssons Minne i Fredriksberg med omnejd. Det blir ett litet genrep inför Snow Rally som startar helgen därpå.

I sin högerstol är det lite av en nostalgitripp, där sitter nämlingen Gunnar Barth. Han lotsade Stecka i början av karriären och har delat många av Stig-Olovs framgångar. Redan under Stig-Olovs tredje rallystart 1982 satt Barth i högerstolen och hade den platsen fram till 1999, då han började nota SM-deltävlingarna.


Till Toppen
# # #
2005-01-14
Bilen premiärtestad!
Stig-Olov, Lars Bäckman och mekanikerna har under två dagar befunnit sig på test med bilen. Under gårdagen var det jungrufärd med bilen, men det blev bara 4 mil som avverkades totalt. Anledningen var bland annat att programvaran krånglade, så bilen tappade turbotrycket och diffarna blev strömlösa. Men de fyra mil som kördes igår, kändes enormt bra!

I dag gick allt som på räls, bilen fungerade perfekt och det kunde köras hela dagen utan avbrott. Stig-Olov är mycket nöjd och ser fram emot premiärtävlingen i SM.

Till Toppen
# # #
2005-01-01
Hemsidan uppdaterad inför 2005
Vi har uppdaterat hemsidan inför 2005 vad gäller bland annat Team och Sponsorer. Gå in på respektive sida och se vilka som är med under det här året. Under 2005 kommer Stig-Olov som bekant att finnas med i "värstingklassens" startfält, med en wrc-bil som för fullt byggs just nu. Bland bilderna kan du vecka för vecka följa det intressanta projektet.

Detta innebär att det inte blir någon Rallycross, för Helmia Motorsport det här året. Men, bilder och tävlingsinformationen från föregående år, finns givetvis kvar.

Helmia Motorsport önskar ett ett Gott Nytt År!


 
 
 
 
 
« Tillbaka årets nyheter
 
 
 
 
 
 
 
 
Rubrikerna:
Rubrikerna är direktlänkade till respektive nyhet.
2005-12-30
» Inget Svenska för Steckas del
2005-11-21
» Walfridson med och startar Scandinavian Performance
2005-06-27
» Helmias mekaniker-praktikant prisad
2005-06-10
» Stecka föråker Lars-Erik Torps Memorial 11 juni
2005-05-06
» Tvådagarstest och föråkare
2005-04-08
» Vi Bilägare har följt mekanikerna
2005-03-29
» Föråker Silverratten 7 maj
2005-01-29
» Stig-Olov föråker
2005-01-14
» Bilen premiärtestad!
2005-01-01
» Hemsidan uppdaterad inför 2005
 
 

Maila Stig-Olov Maila Maria