Nyheter 2006
Här hittar du nyheterna som rör både teamet, EM och SM.

Obs! Rapportering och info från tävlingarna finns under: tävlingsrapport»

# # #

2006-11-08
Stecka gör debut med Renault
Nu är det spikat och klart! Stig-Olov kommer nästa år att satsa på rallycross i en Renault Clio. Därmed gör Renault svensk debut inom rallycrossens division 1.

Motorn kommer att byggas av Trollspeed och chassit är det Ingvar Gunnarssons Motorsport som ansvarar för.

Teamet har som mål att köra hela SM-serien nästa år och även starta i enstaka EM-deltävlingar. Man kommer även att göra flertalet tester under 2007, för att sedan satsa på full EM- och SM-säsong under 2008!


Fakta för Renault Clio Rallycrossbil:
Motor: Trollspeed
2,0 liters 16 ventilers turbo
Garrett GIK turbo, 45 mm restrictor, 720 Nm Vridmoment, 525 bhp
Chassi: Ingvar Gunnarsson Motorsport
Renault Clio III
Transmission: 4-hjulsdrivning
Sachs karbonfiberkoppling
Växellåda: Sellholm Tuning MPG 5-växlad sekventionell
Bromsar:

AP Racing bromsskivor 310-350 mm

Stötdämpare: Öhlins justerbara
Vikt: 1.230 kg
Bränsle: 98 oktan
Acceleration: 0-100 km/h på ca 2,4 sekunder
   
# # #

06-10-24
Nu blir det rallycross igen!
Planeringen inför 2007-års säsong pågår för fullt. Det blev inte mycket av 2006-års säsong för Stig-Olov och teamet. Man hann med en dag i rallybilen innan den olycksaliga älgen klev ut och stoppade rallysäsongen för Steckas del. Bilen reparerades och föraren läktes ihop, men då hade halva SM-säsongen förflutit. I Killingen startade man iallafall som föråkare och kände på bil och kroppar, vilka fungerade till full belåtenhet!

Under Höljes lånade Stig-Olov en bil och startade i EM-deltävlingen i Rallycross, både rygg och förare kändes helt återställda och det hela gav mersmak. Inför nästa års säsong jobbar man nu för fullt med att få ihop en rallycrossatsning och om alla planer går i lås kommer vi att få se Stig-Olov i SM nästa säsong.

Till Toppen

# # #
2006-06-22
Stecka premiärtestad
Stecka har avklarat sitt test inför sin comback på tävlingsbanan i Höljes. Givetvis tyckte han det var riktigt kul att sitta bakom ratten igen i en tävlingsbil. Rattrosten försvann i och med att gaspedalen gick i botten.

Nu återstår det lite finjusteringar för mekanikerna innan Höljes drar igång nästa vecka. Bland annat måste stolen justeras om för att anpassas bättre efter Stig-Olov. När de småjusteringarna man hittade idag är åtgärdade, är teamet riktigt taggade och redo för starten 1 juli!

Bland bilderna hittar du Backmans bilder från dagens test.

Mer info om tävlingen kommer nästa vecka!


Till Toppen
# # #
2006-06-22
Stecka på G igen - startar i Höljes
Om det nu var någon som mot förmodan trodde att de inte skulle se Stecka i en tävlingsbil igen, hade de fel! Det ska mer än en totaldemolerad bil och några månaders konvalescens för att hålla en värmlänning ifrån motorsporten.

Det blir dessutom lite av en comback för hans del, eftersom det är rallycross i Höljes som gäller som första tävling. Rallycrossen har legat på hyllan sedan 2004 för Stig-Olovs del, då han införskaffade WRC-bilen. Nu plockas rallycrosstakterna fram igen och idag testkör han Kenneth Hansens Citroen Xsara från ifjol som han även kommer i start med i Höljes.

Höljes går som vanligt av stapeln första helgen i juli, dvs 1-2 juli. Mer info inför tävlingen kommer nästa vecka.


Till Toppen
# # #
2006-06-17
Flodin femma i sin WRC-debut
Patrik Flodin och hans co-driver Maria Andersson slutade på en mycket hedervärd femteplats i sin debuttävling i Steckas WRC-bil. Stig-Olovs bil har som vi tidigare berättat om, lånats ut för en tävling till Patrik Flodin.

Med bilen till Trondheim och Rally Trøndelag var även Sven-Inge Neby och Jan Stigsson. De följde med som som specialister på bilen, om något skulle hända.

Patrik tog bilen i mål utan några som helst problem. Enda misstaget var på SS2 då han bromsade stopp i en hårnålskurva och sedan tappade 10-15 sekunder när bilen inte ville gå igång. Annars höll de ett högt och jämnt tempo, där Patrik redan inför starten bestämt att köra på säkerhet för att ta sig imål i debuttävlingen. De slutade femma efter en mycket jämn och stabil körning (där de blev femma på alla sträckor, förutom den de bromsade stopp och på SS4 då de slutade fyra).

Patrik säger att det var riktigt riktigt kul att få köra en hel tävling med en wrc-bil. På frågan om han körde för fullt, skrattar han och svarar:
- "Inte på långa vägar. Det fanns mycket, mycket mer att ge"

Det här gav mersmak, säger båda och vi ger de MVG för deras insats. Inte fy skam att sluta femma i det här sällskapet i sin debut och bara efter några timmars erfarenhet.


Slutställning Trøndelag
1. Thomas Schie 40:30.8  
2. Mads Østberg 40:49.2 + 0:18.4
3 Anders Grøndal 40:59.6 + 0:28.8
4. Tord Linnerud 41:02.6 + 0:31.8
5. Patrik Flodin 42:09.1 + 1:38.3
6. Trond Sveinsvoll 42:41.7 + 2:10.9
7. Christian A. Selmer 43:25.3 + 2:54.5
8. Morten Østberg 43:56.3 + 3:25.5


Till Toppen
# # #

2006-06-06
WRC-bilen gör debutstart - med Flodin
I väntan på att Stig-Olov ska bli åtreställd till 100% kommer WRC-bilen att starta i Rally Trøndelag. Istället för sin ordinarie besättning, kommer Patrik Flodin att agera förare och ratta bilen tillsammans med sin co-driver Maria Andersson.

Det här blir Patriks debuttävling i en wrc-bil. Patrik har tidigare bara kört en trimmad 4-hjulsdriven bil vid ett enda tillfälle . Det var på vintertestet i januari när Stecka testade tillsammans med Flodins team uppe i Anttila. Då körde Patrik bilen i två vändor och reaktionen då var:
- "Häftigt att få ratta ett sånt här kraftpaket!"

Nu får han alltså låna bilen för att köra Rally Trøndelag den 17 juni, som är den fjärde deltävlingen i Norska Mästerskapen. Därmed kommer Patrik att göra sin WRC-debut. Maria däremot har lite mer vana vid de här snabba bilarna, för någon vecka sedan vann hon Laxåknixen tillsammans med Eddie Hörbing.

Rally Trøndelag samlar den norska eliten, så det blir rejält motstånd i premiären. Vi hittar i anmälningslistan namn som Thomas Shie, Anders Grøndal och Tord Linnerud för att nämna några namn. Även SP´s (Scandinavian Performance) andra rallytalang Mads Östberg kommer att finnas på startlinjen. Hinner Patrik bara köra in sig på bilen, är Stig-Olov övertygad om att det kommer gå bra för honom och Maria. En topp 4 placering ska inte vara en omöjlighet i så fall.

Mer info hur det går för bilen och besättningen kommer givetvis här på sidan efter tävlingen. Men innan det är tävlingsdax ska Patrik låna bilen för en endagstest. Med lite tur ska vi nog få ut lite bilder här på sidan från det testet.

Till Toppen

# # #
206-04-25
Men Lars startar i SSR!
Stig-Olov kommer som vi tidigare nämnt inte att starta i årets uppsättning av Sapa South Swedish Rally. Det kommer däremot Lars att göra och då som co-driver åt Thomas Rådström. Skallman är liksom Stig-Olov inte i 100% trim för start, så Lars gör ett inhopp hos Rådis.

Lars har tidigare under åren 1994-1998 varit co-driver åt Rådis, så man kan kanske kalla det här för lite av en nostalgitrip. Det blir Oldsbergs Suburu som ekipaget startar i, samma bil som Rådström startade i under Svenska Rallyt. I den trimmade fyrhjulsdrivna klassen hittar vi även två norska deltagare. Det är Thomas Shie och Tord Linnerud som kommer över och testar våra svenska grusvägar. Även Peter Zachrisson tävlar under norsk flagg, men honom räknar vi som svensk.

15 är anmälda i klassen: Bengt Abrahamsson, Joachim Gran, Kjell Hansson, Jimmy Joge, Tobias Johansson, Mats Jonsson, Johan Karlsson, Mats Karlsson, Tord Linnerud Johan Rudengren, Thomas Shie, Thomas Rådström, Dick WIcksell, Herman Wistrand och Peter Zachrisson. Mer info, tider och aktuell lista kommer när det närmar sig start.

Till Toppen
# # #
2006-04-21
Ingen start i SSR för Stecka
Teamet har tagit beslutet att det inte blir någon start 12-13 maj i Sapa South Swedish Rally. Eftersom Stig-Olov inte är helt återställd i ryggen efter den våldsamma kraschen med älgen under Bergslagsrallyt, vill man inte riskera hälsan och har nu tagit beslutet att avstå nästa SM-deltävling.

Givetvis kommer vi här på sidan att följa den 4-hjuls trimmade klassen sträcka för sträcka som vi brukar. Webmasterns betraktelser kommer även att dyka upp efter avslutad tävling, för den som är intresserad.


Till Toppen
# # #
2006-02-28
En nostalgitrip med Neby och Bäckman
I januari 1978 kom det första numret av Motorsport i Värmland ut. I nummer två, som kom ut i februari samma år kan vi se bilden nedan pryda omslaget. I texten kan vi även följa Lars-Erik Walfridsson, Mats Jonsson och Bengt Ädels framfart.

Omslagsbild:
En av 1978 års mest lyckosamma förare hittills, Sven-Inge Neby och kartläsaren Lars Bäckman pryder månadens omslag. Bilden är hämtad från segeråket i Arvikanatta och återigen är det Roland Thyrberg som hållit sig framme med kameran.

Det har hittills inte varit någon större rusch till årets vinterrallyn. MK Team Westom fick också känna på detta till årets tredje minirally "Arvikanatta". Nu hjälpte dock 16 hemmaförare upp siffran till 116 startande. Sven-Inge Neby fick förnyat förtroende med Chryslern han tagit till seger veckan innan i Årjäng och framstod som den klare favorit, som han genom egen förskyllan numera alltid får ikläda sig. Kjell Melin, Kil revanschsugen till tusen och Lars-Erik Walfridsson var andra tänkbara namn.
...
Efter att ha legat två sekunder efter Melin tog Sven-Inge Neby täten på SS2 och nu var det han som ledde med två sekunder. Mats Jonsson, Forshaga tog också ett starkt kliv och från sin sjunde plats gick han upp till tredje. Lars-Erik Walfridsson hade gjort bort sina chanser med en avåkning på tvåan och de sex minuter det tog innebar att ha var borta från alla möjligheter till framskjuten placering. Bengt Ädel låg en sekund efter Mats Jonsson i sammandraget. Men den glädjen varade inte så länge för på trean stod Ädel över maxtid.


Läs hela artikeln i pdf (1,8 mb) här>>

Till Toppen

# # #

2006-02-02
Stecka i TV4 Värmlands rallymorgon
TV4 Värmland/Skaraborg kommer imorgon bitti kl 09:15 ha en kvarts rallyinslag. Då kommer redaktionens rallyexpert Sven Årnes finnas i studion tillsammans med Stig-Olov. Man kommer bland annat att ha en direktrapport ute från den sträcka som påggår och kommer dessutom att visa en snutt av från rallyvideon med den officiella rallylåten.

För oss som inte kan se TV4 lokalt, eller för dig som missar det, kommer sändningen att ligga på webben efter avslutat program: http://www.tv4.se/varmland

Vill du ha lite rapporter hur det går för WRC-klassen, kommer vi att uppdatera sidan här efter varje sträcka (du hittar rapporterna under tävlingsrapport)


Till Toppen

# # #
2006-01-18
Stig-Olov och Lars tackar alla!
Stig-Olov tycker att det är skönt att vara hemma igen och han är jättglad över allt stöd han fått. Han mår efter omständigheterna bra. Även om han givetvis är både stel och har ont i ryggen. Nu handlar det om att vila och ta det lugnt så att kompressionen läker, innan det är dags för rallybilen igen. Vilket betyder att det inte blir något Snow Rally för Stig-Olovs och Lars del. (Även om nog webmastern kommer att finnas på plats för sina betraktelser).

Stig-Olov och Lars vill passa på att tacka alla för allt stöd han fått och alla som på olika tänkbara sätt hört av sig, stöttat och funnits till hands! Det har värmt dem båda!

Jättetack till er alla!!

Till Toppen
# # #
2006-01-17
Stecka är hemma igen!
Att det var segt virke i gubben, har han då rätt i Stecka. Idag fick han nämligen lämna sjukhuset och är hemma igen. (Mirakulöst nog, måste man nog få säga, med tanke på den våldsamma kraschen för bara tre dagar sedan). Han har inte längre ont i huvudet och är själv uppe, både och går och sitter. Givetvis har han ont i ryggen, eftersom det ju är en kompressionsskada, men det ska mer därtill för att hålla en "tjurig" Walfridson kvar på sjukhuset.

Hör honom i radiointervjun igår: 06-01-17 på
sr.se/varmland>>

Till Toppen
# # #
2006-01-16
Stecka lämnar intensiven idag

Stig-Olov och Lars inledde Bergslagsrallyt med att vara sträcksnabbast och fick till tre rejält bra tider. Men på den tredje sträckan råkade man ut för en punktering och tappade 41,3 sekunder till Dick Wicksell.

Den andra dagen inledde de med en fjärdeplacering, 4,5 sekunder efter Mats Jonsson, som öppnade starkast av WRC-bilarna. Srtäckan därpå, SS6, bara small det. Varken Stig-Olov eller Lars hann reagera när de i 150 km i timmen krockade med en älg som kom utspringande ur skogen. Smällen var inte bara oundviklig, den var så kraftig att älgen "exploderade". Taket slets av och skalades av ända bakom stolen där Stig-Olov satt. Eftersom Stig-Olov klagade på rygg- och huvudsmärtor, stoppades Dick Wicksell som larmade in en ambulans.

Av säkerhetsskäl, när någon får så ont i ryggen, skar man lös Stig-Olov ur bilen. Väl på sjukhuset konstaterade man att Stig-Olov fått en kompressionsskada mellan tredje och fjärde ryggkotan och en lättare blödning i huvudet. Lars klarade sig undan den rejäla kraschen med ömhet i kroppen och lättare blessyrer.

Stecka har fått ligga kvar på intensiven, där man har hållt koll på blödningen och ryggen. Men idag får han äntligen lämna intensiven och flyttas till en vanlig avdelning.

De hade en makalös änglavakt, både Stig-Olov och Lars. När Lars efter smällen satt där bredvid Stig-Olov och såg taket, gjorde han bedömningen att om taket tryckts ner bara några centimeter till hade det slutat riktigt illa. På testet inför Begslagsrallyt sänkte man förarstolen, vilket så här i efterhand kanske gjorde att den stora katastofen undveks. Dessutom måste det påpekas hur viktigt det är med säkerhetsutrustningarna i bilarna. Säkerhetsbågen skyddade Stecka, trots att taket gav vika och A-stolpen rycktes loss och följde med taket upp.

Stig-Olov själv är vid mycket gott mod och säger att "det minsann är segt virke i den här gubben".


Till Toppen
# # #
2006-01-15
Stig-Olov kvar för observation
Stig-Olov ligger kvar på sjukhuset för att observera de skador han fick när de kolliderade med en älg under gårdagens Bergslagsrally. I samband med smällen fick han en kompressionsskada mellan två kotor och en liten blödning i hjärnan. Han ligger därför kvar på sjukhuset för observation, men känner sig redan bättre. Och säger själv att det är "hårt virke i den här gubben"

Lars fick åka hem från sjukhuset redan igår och mår bra.


Till Toppen
# # #
2006-01-08
Teamet har vintertestat i Anttila
Stig-Olov, Lars och delar av teamet har funnits på plats uppe i Anttila för årets första vintertest. Stig-Olov är mycket nöjd med det två dagar långa testet. Man har gjort lite småjusteringar och laborerat lite, så nu tycker han att bilen känns riktigt bra!

Även Patrik Flodin, som ingår i Scandinavian Performance där Stecka är delägare, fanns på plats med sitt team för att testa tillsammans med Helmia Motorsport. Patrik var mycket nöjd med helgen, även han. Förutom att han själv testkörde sin nya bil, bjöd Stecka honom på en åktur som han sent ska glömma. Patrik beskriver det som en av de otäckaste upplevelser han varit med om, han kunde till och med nästan slappna av efter några vändor och njuta av färden. Stig-Olov själv däremot säger att det gick "luuugnt..."

Även Stig-Olov tog plats i högerstolen och fick sig en åktur med Flodin i hans Subaru. Stig-Olov imponerades av den unge talangens åkning och tyckte han hade en förståndig och stabil körstil (kanske inte lika brutal som hans egen?!). Stecka lånade även ut WRC-bilen till Patrik och hans co-driver Maria Andersson som åkte en provvända. Patrik kom redan på första vändan upp i högre hastighet, än han gjorde med GrN Subarun, trots att han inte hade rattat en WRC-bil tidigare.

Bland bilderna finns det lite bilder från testet.


Till Toppen
 
 
 
 
 
« Tillbaka årets nyheter
 
 
 
 
 
 
 
 
Rubrikerna:
Rubrikerna är direktlänkade till respektive nyhet.
2006-11-08
» Stecka gör debut med Renault
2006-10-24
» Nu blir det rallycross igen!
2006-06-22
» Stecka premiärtestad
2006-06-22
» Stecka på G igen - startar i Höljes!
2006-06-17
» Flodin femma i sin WRC-debut
2006-06-06
» WRC-bilen gör debutstart - med Flodin
2006-04-25
» Men Lars startar i SSR!
2006-04-21
» Ingen start i SSR för Stecka
2006-02-28
» Nostalgitrip med Neby och Bäckman
2006-02-02
» Stecka i TV4 Värmlands rallymorgon
2006-01-18
» Stig-Olov och Lars tackar alla!
2006-02-17
» Stecka hemma igen!
2006-04-16
» Stecka lämnar intensiven idag
2006-01-15
» Stecka kvar för observation
2006-01-08
» Teamet vintertestat i Anttila
 
 

Maila Stig-Olov Maila Maria